- 160 g masła
- 80 g cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
- Żelowy barwnik
• Cukier i masło ubijamy na pianę, najlepiej mikserem. Następnie dodajemy przesianą mąkę ze skrobią i szybko mieszamy, aż powstanie zwarta masa.
• Dzielimy na dwie części. Z ciasta formujemy placek/miseczkę i dodajemy barwnik oraz cynamon/kakao. Wyrabiamy, aż kolor się połączy. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
• Rozwałkowujemy ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość co najmniej 5 mm i wykrawamy kształty. Ważne jest, aby wykrawaczki "zamoczyć" w mące, a następnie lekko strzepać. Dzięki temu ciasto łatwo się wyjmie. Do przenoszenia na blachę użyj metalowej łopatki.
• Pieczemy w 160°C z termoobiegiem przez 18-20 minut.
1 komentarz
Dobrý den,
moc Vám děkuji za recept. Vyzkoušel jsem ho a esíčka dopadly přímo skvěle! Všem, kteří chtějí doma upéct esíčkové sušenky tento recept mohu vřele doporučit. Zkoušel jsem i jiné recepty na esíčka a nedopadly tak dobře jako tento. Moc díky :)